The skin microbiome and how to improve it

Vaikka kannustamme kaksoispuhdistukseen ja puhumme sen tärkeydestä, että iho puhdistetaan huolellisesti meikistä, aurinkovoiteesta, talista ja liasta, on tärkeä ymmärtää ero hyvän ja liiallisen puhdistamisen välillä. Terve iho ei ole narskuvan puhdas, vaan kuten suolistomme, myös ihollamme on oma bakteerien, sienien ja virusten ekosysteemi, joka vaikuttaa merkittävästi ihon toimintaan ja kuntoon. Tätä kutsutaan ihon mikrobiomiksi.

 

Mikä on ihon mikrobiomi?

Ihon mikrobiomi koostuu ihon pinnalla elävistä pienen pienistä mikrobeista, joiden tehtävä on suojata ihoa ympäristöstä tulevilta saasteilta, viruksilta ja tautia aiheuttavilta bakteereilta. Ihon mikrobiomi pyrkii huolehtimaan muun muassa, ettei iholle pääse muodostumaan tulehduksia tai sairauksia.

Jos mikrobiomi ei ole tasapainossa, iho voi oireilla esimerkiksi kutisemalla, kuivumalla tai ihoon voi muodostua erilaisia ihosairauksia, kuten aknea. Oikeanlaisella ihonhoidolla pyritään pitämään ihon mikrobiomi mahdollisimman eheänä, jotta se voi tehdä tärkeää tehtäväänsä kehoamme suojaten.

Ihon mikrobiomin tasapainon ylläpitäminen on oikeastaan koko ihon hoidon kulmakiviä!

Skin1004 Centella Probio-Cica Bakuchiol Eye Cream koostumus iholla

Terveen ihon mikrobiomin merkitys

Terve iho sisältää monimuotoisesti eri mikrobeja, jotta ihon mikrobiomi kykenee puolustautumaan mahdollisia taudin aiheuttajia vastaan. Näitä mikrobeja ovat mm. bakteerit, sienet ja virukset ja ne ovat normaali osa terveen ihmisen ihoa.

Ihon mikrobiomi vaihtelee paljon eri yksilöiden välillä ja siihen vaikuttaa myös ympäristö, ikä, geeniperimä, ravinto ja se, miten ihoa hoidetaan. Yksi kosmetiikan tehtävistä on muun muassa estää vääränlaisten mikrobien kasvua iholla ja vastaavasti lisätä hyvien mikrobien tasapainoa.

 

Mitä tarkoittaa ihon mikrobiomin epätasapaino?

Normaalissa tilanteessa, kun terveelle iholle aiheutuu tilapäinen häiriö, iho kykenee palautumaan normaaliin tilaansa ilman apuja. Jos taas mikrobiomi ei ole tasapainossa, se tarkoittaa, ettei iho ole yhtä vahva torjumaan ulkoa päin tulevia bakteereja ja viruksia. Epätasapainossa oleva ihon mikrobi tarkoittaa, että jotain tai joitain mikrobeja on liikaa tai liian vähän.

Jos ihon mikrobiomi on epätasapainossa, sen kyky torjua taudin aiheuttajia laskee ja tällöin iho oireilee olemalla herkkä, ärtynyt tai pahimmassa tapauksessa iho sairastuu. Ihonhoidolla tai ihotautilääkärin määräämällä lääkityksellä voidaan saavuttaa jälleen ihon mikrobiomin tasapaino.

Mikrobiomi ja ihosairaudet

Terveellä iholla on myös bakteereja, jotka voivat muuttua taudinaiheuttajiksi, jos ihon mikrobiomi joutuu epätasapainoon. Näistä tunnetuin on cutibacterium acnes, joka on yksi aknea aiheuttavista bakteereista. Aknesta kärsivillä tätä bakteeria on normaalia enemmän, mikä aiheuttaa ihossa tulehduksen ja pahimmillaan ihovaurioita. Jokaisella meistä on siis iholla tätä bakteeria, mutta kun sitä on sopiva määrä, siitä ei ole vaaraa.

Toinen yleinen on staphylococcus aureus, jota esiintyy paljon etenkin atooppisessa ihottumassa. Atooppisessa ihottumassa ihon suojamuuri on heikentynyt, joka vaikuttaa ihon herkkyyteen, kosteustasapainoon sekä tulehdusherkkyyteen. Kun ihon suojamuuri on heikko, myös ihon mikrobiomi menee epätasapainoon.

Sekä akne että atooppinen ihottuma on hyvä hoitaa ihotautilääkärin valvonnan alaisuudessa, mutta toimiva ihonhoitorutiini tukee ihon parantumista ja hyvinvointia. Seuraavaksi käsittelemmekin keinoja huolehtia ihon mikrobiomista.

Some by Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Acne Clear Body Cleanser tekstuuri

Miten ihon mikrobiomista huolehditaan?

Oikeanlaiset ja hellävaraiset tuotteet tukevat ihon hyvinvointia ja mahdollistavat ihon tasapainon. Tietyillä ainesosilla on tutkittu olevan erityisesti ihon mikrobiomia vahvistavia ominaisuuksia, kuten pro- ja prebiooteilla. Toisaalta jotkin toimenpiteet tai tuotteet voivat vahingoittaa ihon mikrobiomia, jos niitä käytetään liikaa tai ne eivät sovi omalle iholle.

Tässä tiivistetty ohjenuora ihon mikrobiomin huomioimiseen ihonhoidossa:

Hellävarainen ihon puhdistus

Pese iho tuotteilla, joiden pH on lähellä ihon luontaista happamuutta, eli pH 5,5 – tällä iho peseytyy hyvin, mutta ei aiheuta iholla turhaa epätasapainoa.

Sopiva kosteutus

Iho tarvitsee kosteutusta toimiakseen oikein, mutta sopiva määrä kosteutusta on jokaisella henkilökohtainen.

Hillitysti aktiiviaineita

Aktiiviaineet, kuten retinoli ja c-vitamiini ovat erinomaisia ainesosia, mutta niitä tulee käyttää oman ihon kestokyvyn mukaan. Jonkun iho kestää monia aktiiviainesosia yhtäaikaisesti, toisten iho kestää vain yhtä tai ei yhtään. Liian monien aktiiviainesosien yhtäaikainen käyttö tai liian voimakkaat pitoisuudet aktiiviaineissa voi horjuttaa ihon tasapainoa.

Oman ihosi parhaan kestokyvyn ja käyttöuseuden eri aktiiviaineille löydät vain testaamalla. Aloita muutamalla käyttökerralla viikossa ja tihennä käyttöväliä hitaasti, ja tarkkaile ihosi reaktiota. Sama pätee ainesosien yhdistelyyn; testaamalla tiedät, mitkä aktiiviaineet sopivat sinun ihollesi yhtä aikaa käytettäväksi.

Malttia ihon kuorinnassa

Ihon kuorinta on hyvä tapa huolehtia ihon tasapainosta, mutta liika kuorinta on yksi yleisimmistä syistä ihon mikrobiomin epätasapainolle. Ihoa ei tulisi kuoria enempää kuin 1-2 kertaa viikossa. Jos haluat kuoria ihoasi tätä useammin, voit valita tuotteen, joka on hyvin hellävarainen, ja jossa kuorivia ainesosia on niin vähän, että niitä voi käyttää useamminkin.

Ole silti huolellinen, ettet kuori ihoasi liikaa – siitä seuraa usein enemmän haittaa kuin hyötyä!

Käytä ihon mikrobiomia tukevia ainesosia

Tunnettuja ihon mikrobiomia tukevia ainesosia on mm. fermentoidut ainesosat, maitohappobakteerit, hiivauutteet, sekä prebioottina toimivat oligosakkaridit sekä kasviuutteet.

Ihon suojamuuria vahvistavat ainesosat, kuten lipidit ja keramidit, voivat myös edesauttaa terveen mikrobiomin hyvinvointia.

Kosmetiikkatuotteita terveen mikrobiomin ylläpitoon

Puhdistuksen 1. vaihe

Axis-Y Biome Resetting Moringa Cleansing Oil sisältää viittä eri maitohappobakteeria tasapainottamaan ihon toimintaa.

Puhdistuksen 2 vaihe

Ma:nyo Bifida Complex Ampoule Gel Cleanser on hellävarainen geeliputsari epätasapainossa olevalle iholle.

Toner / essence

Mixsoon Galactomyces Ferment Essence on tehokas erityisesti kirkastava ja puhdistava ihon tasapainottaja. Erityisen hyvä epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

Seerumi / ampulli

Ma:nyo Factory Bifida Biome Complex Ampoule sisältää ihon mikrobiomia tukevaa hiivauutetta ja lukuisia muita fermentoituja ainesosia.

Isntree TW-Real Bifida Ampoule sisältää kolmea eri peptidiä, sekä lukuisia fermentoituja ainesosia, joka taistelee ihon vaurioita ja ikääntymisen merkkejä vastaan.

Kosteusvoide

About Me Rice Makgeolli Ceramide Cream on kuivemmalle iholle täydellinen ihon suojamuuria vahvistava ja mikrobiomia tukeva runsas voide, joka sulaa iholle. Sopii erityisen hyvin yövoiteeksi myös normaalille iholle!

 

Tiivistelmä

Ihon mikrobiomi on ihon suojavaippa. Kun mikrobiomi on tasapainossa, iho ei kutise, ei ole kuiva eikä iholla ole sairauksia tai ihottumaa.

Voit huolehtia ihosi mikrobiomista kohtelemalla ihoasi hellävaraisesti, putsaamalla sen vähintään kerran päivässä kaikista päivän aikana kertyneistä epäpuhtauksista ja ylimääräisestä talista ja käyttämällä sinun ihollesi sopivia tuotteita.

Saat neuvoja oikeiden tuotteiden löytämiseen meidän asiantuntevilta myyjiltämme tai voit myös ottaa yhteyttä Yeppon kosmetologiin!

[Kocostar] Lip Mask Pack Pink Peach malli

 

Read more of our articles